myphone.gr :: news

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα

Τα παλιά, εγκαταλελειμμένα πλέον, καπνεργοστάσια της βορείου Ελλάδας παρουσιάζει η έκθεση του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα «Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα» στην αίθουσα Νεώριον Τέχνης στο Αγρίνιο. Η έκθεση θα διαρκέσει από 1η έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 ο Καμίλο Νόλλα προσκλήθηκε από το Δήμο Αγρινίου να φωτογραφίσει τις καπναποθήκες που βρίσκονται στην πόλη. Ξεκίνησε την εργασία του χωρίς να έχει ιδιαίτερη γνώση σχετικά με την ιστορία του καπνού. Η φωτογράφηση τον οδήγησε αργότερα στο Βόλο κι από εκεί στη Δράμα, στην Καβάλα και στην Ξάνθη.

Τα καπνεργοστάσια, που στη Βόρεια Ελλάδα, ονομάζονται καπνομάγαζα, εντυπωσίασαν τον φωτογράφο.

Με τη φωτογραφική του μηχανή, ο Κ.Νόλλα αποθανάτισε τα πολυόροφα κτίρια με τα ψηλοτάβανα σαλόνια, τα κλιμακοστάσια, τα αναβατόρια, τους ατελείωτους διαδρόμους και τις εκτός λειτουργίας μηχανές, στρέφοντας τη ματιά του στους εσωτερικούς χώρους και στα αντικείμενα που είχαν απομείνει αφημένα εκεί, ως στοιχεία μιας περασμένης ένδοξης εποχής.

Ο φωτογράφος θέλησε να απαθανατίσει τις -εγκαταλελειμμένες πια- καπναποθήκες, πριν χαθούν οριστικά από το πέρασμα του χρόνου, επιθυμώντας να διατηρηθεί ένα κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Θανάσης Μουτσόπουλος, ενώ διοργανώνεται από κοινού από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 2 Φεβρουαρίου.


πηγή www.in.gr

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

CANON EOS 450D

Ο στόλος μηχανών dslr όπως ανακοινώθηκε από την CANON αποκτά ένα νέο μέλος.Πρόκειται για την CANON EOS 450D η οποία έρχεται να αντικαταστήσει την CANON EOS 400D. Το νέο αυτό μοντελό διαθέτει περισσότερα mpixels (12) ενώ παίρνει κάρτες sd .Τιμή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.Κάποια χαρακτηριστικά είναι:

Features

  • 12.2 MP CMOS sensor
  • 3.5fps
  • 9-point wide-area AF
  • EOS Integrated Cleaning System
  • 3.0” LCD with Live View mode
  • DIGIC III processor
  • Large, bright viewfinder
  • Total image control
  • Compact and lightweight
  • Compatible with EF/EF-S lenses and EX Speedlites

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Η έκθεση Peenemunde

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας και βίντεο της Φράνκα Χόμσεμάγιερ Peenemunde.

Το Στρατιωτικό Πειραματικό Κέντρο Peenemunde ήταν μεταξύ 1936 και 1945 ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα έρευνας στο χώρο της τεχνολογίας των πυραύλων στον κόσμο.

Ο σκοπός του ήταν καθαρά στρατιωτικός: λειτουργούσε υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τρίτου Ράιχ και εκεί κατασκευάστηκαν οι ρουκέτες που έπληξαν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Ωστόσο, η λειτουργία του βασίστηκε στην καταναγκαστική εργασία 60 χιλιάδων αιχμαλώτων πολέμου των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τουλάχιστον 20 χιλιάδες (κυρίως εβραίοι) πέθαναν κάτω από τις χειρότερες συνθήκες σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Στις φωτογραφίες της, η Φράνκα Χόμσεμάγιερ κάνει εμφανή τη σημασία των δομών του χώρου και της μεταβολής τους στο χρόνο.

Στις κατασκευές της η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί απλά τυποποιημένα οικοδομικά υλικά και συχνά δημιουργεί λαβυρίνθους, που αντικατοπτρίζουν το πολύπλοκο της ιστορίας του επιλεγμένου τόπου.

Η ίδια γεννήθηκε στο Όσναμπρουκ, ζει και δουλεύει στο Βερολίνο.

Η έκθεση Peenemunde είναι η 11η από το χώρο των Καλών Τεχνών που οργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ύστερα από πρόταση που έκανε η Νάνσυ Κουγιούφα, από την Ε31 Gallery.

Την επιμέλεια της έκθεσης και του σχετικού καταλόγου έκανε ο Αχιλλέας Τζώνης.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2008, με ώρες επίσκεψης καθημερινά 09:00-14:30. Το Σάββατο το Μουσείο είναι κλειστό.

Το Εβραϊκό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Νίκης 39.

πηγή www.in.gr

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Έκθεση του Δημήτρη Σούλα

Έκθεση μέρους των χιλιάδων φωτογραφιών του Δημήτρη Σούλα με τίτλο "Στιγμιότυπα" διοργανώνεται από το μουσείο φωτογραφίας της Θεσαλλονίκης. Ο δημιουργός Δημήτρης Σούλας δήλωσε:<<Έχασα τη δουλειά μου στο Μόναχο λόγω της αντιδιδακτορικής μου δράσης και με τα χρήματα της αποζημίωσης αγόρασα τον εξοπλισμό,αλλά δεν είχα γνωριμίες,δεν ήξερα τι να τραβήξω και βγήκα στους δρόμους>>.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας,της Γερμανίας αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Το αρχείο της φωτογράφου Νταϊάν Αρμπους

Το προσωπικό αρχείο της φωτογράφου Νταϊάν Αρμπους δώρισαν οι κληρονόμοι της στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Το Met αγόρασε και 20 από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες της.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Πέμπτης, οι κληρονόμοι δώρισαν το προσωπικό αρχείο της στο Μουσείο μαζί με εκατοντάδες σπάνιες φωτογραφίες της, αρνητικά και 7.500 ρολά φιλμ, καθώς και έργα τα οποία είχε σχολιάσει προσωπικά λίγο προτού αυτοκτονήσει το 1971.

Παράλληλα, το μουσείο αγόρασε 20 από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες της Αρμπους, ανάμεσά τους αυτή με τίτλο Ρώσοι, νάνοι φίλοι σε ένα δωμάτιο στην 100ή Οδό, ΝΥ του 1963 και τη Γυναίκα με βέλο στην Πέμπτη Λεωφόρο, ΝΥ του 1968.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φωτογραφίες κοστίζουν τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ και ότι η δωρεά είναι ανεκτίμητη.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Φωτογραφίας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τζεφ Ρόζενχαϊμ θεωρεί ότι το αρχείο αποτελεί ένα εξαιρετικό δώρο προς τους μελετητές.

Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα άλλων καλλιτεχνών που ξεθωριάζουν με τον χρόνο, αυτά της Αρμπους μοιάζουν να έχουν «παγώσει» στον χρόνο, τη στιγμή που αυτοκτόνησε σε ηλικία 48 ετών

πηγή www.in.gr

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

RAW codec συμβατό με τα Windows Vista

H Olympus κυκλοφόρησε ένα RAW codec συμβατό με τα Windows Vista (εκδόσεις Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise και Windows Vista Ultimate), με το οποίο καθίσταται δυνατή η απεικόνιση RAW αρχείων της Olympus στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

Το λογισμικό αυτό καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα μοντέλων της Olympus τα οποία καταγράφουν εικόνα σε RAW φορμά, ξεκινώντας από την E-10 του 2000 και περιλαμβάνοντας μοντέλα της σειράς E-System και SP (E-1, E-3, E-300, E-330, E-400, E-410, E-500 , E-510 , E-10, E-20, C-70 ZOOM, C-5050ZOOM, C-5060 Wide Zoom, C-7070 Wide Zoom, C-8080 Wide Zoom, SP-310, SP-320, SP-350, SP-500UZ, SP-510UZ, SP-550UZ, SP-560UZ).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Olympus.

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Google