myphone.gr :: news

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα

Τα παλιά, εγκαταλελειμμένα πλέον, καπνεργοστάσια της βορείου Ελλάδας παρουσιάζει η έκθεση του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα «Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα» στην αίθουσα Νεώριον Τέχνης στο Αγρίνιο. Η έκθεση θα διαρκέσει από 1η έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 ο Καμίλο Νόλλα προσκλήθηκε από το Δήμο Αγρινίου να φωτογραφίσει τις καπναποθήκες που βρίσκονται στην πόλη. Ξεκίνησε την εργασία του χωρίς να έχει ιδιαίτερη γνώση σχετικά με την ιστορία του καπνού. Η φωτογράφηση τον οδήγησε αργότερα στο Βόλο κι από εκεί στη Δράμα, στην Καβάλα και στην Ξάνθη.

Τα καπνεργοστάσια, που στη Βόρεια Ελλάδα, ονομάζονται καπνομάγαζα, εντυπωσίασαν τον φωτογράφο.

Με τη φωτογραφική του μηχανή, ο Κ.Νόλλα αποθανάτισε τα πολυόροφα κτίρια με τα ψηλοτάβανα σαλόνια, τα κλιμακοστάσια, τα αναβατόρια, τους ατελείωτους διαδρόμους και τις εκτός λειτουργίας μηχανές, στρέφοντας τη ματιά του στους εσωτερικούς χώρους και στα αντικείμενα που είχαν απομείνει αφημένα εκεί, ως στοιχεία μιας περασμένης ένδοξης εποχής.

Ο φωτογράφος θέλησε να απαθανατίσει τις -εγκαταλελειμμένες πια- καπναποθήκες, πριν χαθούν οριστικά από το πέρασμα του χρόνου, επιθυμώντας να διατηρηθεί ένα κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Θανάσης Μουτσόπουλος, ενώ διοργανώνεται από κοινού από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 2 Φεβρουαρίου.


πηγή www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Google