myphone.gr :: news

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Η έκθεση Peenemunde

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας και βίντεο της Φράνκα Χόμσεμάγιερ Peenemunde.

Το Στρατιωτικό Πειραματικό Κέντρο Peenemunde ήταν μεταξύ 1936 και 1945 ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα έρευνας στο χώρο της τεχνολογίας των πυραύλων στον κόσμο.

Ο σκοπός του ήταν καθαρά στρατιωτικός: λειτουργούσε υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τρίτου Ράιχ και εκεί κατασκευάστηκαν οι ρουκέτες που έπληξαν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Ωστόσο, η λειτουργία του βασίστηκε στην καταναγκαστική εργασία 60 χιλιάδων αιχμαλώτων πολέμου των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τουλάχιστον 20 χιλιάδες (κυρίως εβραίοι) πέθαναν κάτω από τις χειρότερες συνθήκες σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Στις φωτογραφίες της, η Φράνκα Χόμσεμάγιερ κάνει εμφανή τη σημασία των δομών του χώρου και της μεταβολής τους στο χρόνο.

Στις κατασκευές της η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί απλά τυποποιημένα οικοδομικά υλικά και συχνά δημιουργεί λαβυρίνθους, που αντικατοπτρίζουν το πολύπλοκο της ιστορίας του επιλεγμένου τόπου.

Η ίδια γεννήθηκε στο Όσναμπρουκ, ζει και δουλεύει στο Βερολίνο.

Η έκθεση Peenemunde είναι η 11η από το χώρο των Καλών Τεχνών που οργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ύστερα από πρόταση που έκανε η Νάνσυ Κουγιούφα, από την Ε31 Gallery.

Την επιμέλεια της έκθεσης και του σχετικού καταλόγου έκανε ο Αχιλλέας Τζώνης.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2008, με ώρες επίσκεψης καθημερινά 09:00-14:30. Το Σάββατο το Μουσείο είναι κλειστό.

Το Εβραϊκό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Νίκης 39.

πηγή www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Google